Çalışma Saatleri: 09:00 - 18:00
Whatsapp: +90 533 010 40 10

EVDE PEG HİZMETİ VE BAKIMI

EVDE PEG HİZMETİ VE BAKIMI

PEG Nedir?

PEG uygulaması ağızdan yemek alamayan hastalarda mideye endoskopi ile bir tüp takılarak oradan beslenmesi işlemidir. Genellikle yaşlı, nörolojik hastalığı olanlarda (felç, inme, demans, Alzheimer, Parkinson gibi) veya beyin tümörü, baş-boyun tümörüne bağlı yutamayan hastalara uygulanır. Bazen de ALS, Multiple skleroz gibi kronik nörolojik hastalıklarda uygulanır. PEG ağızdan beslenemeyen hastaların günlük gıdalarını vermek için karın bölgesinden mideye açılan bir yoldur. 

Aslında ağızdan beslenemeyen hastalarda beslenme desteği mutlak gereklidir. Damardan beslenmeye göre peg'den besin verilmesi çok daha iyi ve kolaydır. Bu şekilde beslenme hastanın bağışıklık sisteminin canlı kalmasını sağlar ve damar yolu enfeksiyon ve diğer problemlerinden korunmayı kolaylaştırır. Genellikle 4-6 haftadan kısa beslenecek hastalara burundan yerleştirilen beslenme tüpleri yerleştirilir. Ama tahmin edileceği gibi bu tüpler hastaya uzun vadede rahatsızlık verir. Bu nedenle yaklaşık 1 ay sonra beslenmesi düzelmeyen veya düzelemeyecek hastaya baştan PEG açılması hasta ve yakınları için daha konforludur.

PEG Takıldıktan Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

PEG takılma işlemi gerçekleştirilen hasta eğer hastanede yatışlı bir takibi yoksa; yaklaşık 6-8 saat izlendikten sonra bulunduğu ortama (evine) tekrar dönebilir.

Burada önemli olan; hekimin/beslenme uzmanının verdiği beslenme planına harfiyen uymak ve PEG takılan yerin bakımlarını yapmaktır.

Bu dönem süresince, evde bakım ve sağlık hizmetleri veren bir kurumdan Evde PEG hortumu değişimi konusunda yoğun bakım tecrübesine sahip deneyimli bir hemşireden destek alınması hem hastanın konforunu sağlayacak hem de aile yakınlarının endişelerini giderecektir.